Saksofonist bestillingsguide 2024 - Priser, råd og vanlige spørsmål

By
Morten Asbjørnsen
March 28, 2023
min read
Share this post

En saksofonist er alltid festens sjel, og fremtredende innen en av sjangrene; jazz, funk, blues og soul. Med sin unike smak enten som et soloinstrument, ensemble eller med en DJ,  har de en fantastisk evne til å krysse sjangergrenser, noe som gjør saksofonistene ekstremt allsidig.

Det er mange muligheter med saksofon, så vi har delt det ned i denne enkle guiden for å gjøre det så enkelt som mulig å finne saksofonister å booke!

Det grunnleggende om saksofonist:

Hvilke typer saksofoner finnes?

Akkurat som sangere, er det fire grunnleggende typer saksofon: sopran, alt, tenor, and baryton. Alt- og tenorsaksofonen er de klart mest populære av disse og står for størstedelen av solosaksofonreportoaret.

Når du ser etter en saksofonist å leie, med mindre du spesifiserer sopran- eller barytonsaksofon, vil saksofonisten vanligvis spille enten alt- eller tenorsaksofon.

Hva slags musikk kan en saksofonist spille?

Det fine med saksofonen er dens allsidighet; saksofonister er i stand til å spille nesten hva som helst; alt fra klassisk, til pop, til house, til jazz. Mens mange saksofonister vil spesialisere seg i en eller flere av disse sjangrene, det er ikke uvanlig at profesjonelle saksofonister er i stand til å dekke flere.

Spiller saksofonister solo, over låt eller med andre musikere?

Det enkle svaret er at det kommer an på hva du er ute etter til arrangementet ditt. Kanskje du er ute etter et lett snev av uakkompagnert jazz, eller til og med klassisk musikk, da vil en solosaksofonist være perfekt.

Kanskje du vil ha noe litt mer optimistisk; saksofonister kan vanligvis tilby låter av høy kvalitet å spille over (fra omtrent hvilken som helst sjanger), og holde atmosfæren livlig og energisk.

Kombinasjonen av DJ og sax, eller til og med DJ, sax og perkusjon er i ferd med å bli et must-have når du virkelig vil skape den gode feststemningen. Hvis du vil at saksofonisten din skal være inkludert i DJ-settet ditt, kommer festen til å få en uforglemmelig atmosfære.

Hvis du virkelig vil blåse bort gjestene dine, kan et dedikert saksofonensemble gjøre susen. Disse ensemblene tar saksofonen til et nytt nivå, og spiller ofte gjenskapte versjoner av pop/rock-låter, og trenger sjeldent noe ekstra utstyr.

Mange bryllupsband har også muligheten til å legge til en saksofonspiller i besetningen, og gir deg livlig musikk perfekt for enhver bryllupsfest. Du kan søke gjennom vår liste over fantastiske band for å se om dette kan være det rette valget for deg.

Colorful jazz concert / www.jensth.com

Hvilke deler av arrangementet mitt bør saksofonisten spille under?

Hvis du tenker på å hyre en bryllupssaksofonist, vil du mest sannsynlig se dem opptre sammen med en DJ etter middagen. Men med saksofonens allsidighet kan en saksofonsist også sjarmere gjestene og sette stemning under mottakelsen; med bakgrunnslåt eller som soloinstrument.

Vanligvis er den beste tiden for saksofonister å opptre på ettermiddagen, eller kvelden, når gjestene begynner å komme i siget eller å nærme seg danseklare. Saksofonister er ypperlige til å gi god atmosfære til en cocktailmottakelse, eller alternativt, bringe magien til dansegulvet.

Teknisk Rider:

Hvor mye plass trenger en saksofonist?

For en saksofonist vil omtrent 4 m holde – saksofonister står vanligvis når de spiller, slik at de får plass på trange steder (innen rimelighetens grenser!). For en gruppe på 4 saksofonister vil ca 16kvm dette behovet.

Hva slags utstyr trenger en saksofonist?

Som regel en mikrofon som festes på instrumentet, og i noen tilfeller en høyttaler til egen lytting.

Må jeg levere et PA-system?

Hvis lokalet ditt har et, kan saksofonisten be om å bruke det, men mange profesjonelle saksofonister vil komme godt utstyrt med en mikrofon og i noen tilfeller PA-lydsystem. Sørg for å sjekke med dem først!

Hvor mye tid trenger en saksofonist å sette opp utstyret?

Ca. 10–15 minutter uten PA-system; 20–30 minutter med PA-anlegg.

Kan en saksofonist spille ute?

Du må avtale dette med vedkommende på forhånd, men så lenge man har en tilstrekkelig lydrigg bør dette gå bra.

Hvor lenge skal en saksofonist spille?

Vanligvis vil en saksofonist spille to til tre 45-minutters sett. Selvfølgelig kan de være fleksible avhengig av timeplanen for arrangementet ditt, men husk at de trenger korte 10–15 minutters pauser etter settet for å trekke pusten! Sørg for å spørre en av våre fantastiske saksofonister hvordan de setter opp sine fastsatte tider, det kan være at de kan tilpasse det spesielt for dine behov.

Mat og drikke?

Dette må avtales på forhånd, men det kan være et krav musikeren har. Et helt rimelig krav, om du spør oss.

Må jeg sørge for parkering?

Om musikeren skal ha med utstyr utover instrumentet, bør man legge til rette for inn- og utlasting og parkering så nært scenen/spillestedet som mulig.

Kan en saksofonist spille favorittsangen/forespørslene mine?

Absolutt! Sørg for at du sjekker sanglisten deres først, siden forespørselen din kan være der.

Ellers, gi saksofonisten beskjed tidlig; hvis de ikke allerede er kjent med sangen din, trenger de nok tid til å øve. Mens de fleste saksofonister vil lære en ekstra sang gratis, vær oppmerksom på at noen kan ta betalt for denne ekstratjenesten (spesielt hvis du vil at de skal lære flere nye sanger!)

Booking:

Hvor lang tid i forveien bør jeg bestille?

Vi anbefaler å bestille så fort som mulig, spesielt hvis du har spesielle musikalske ønsker, men vi håndterer bestillinger i siste liten hele tiden på Bookd.no og kan enkelt finne en saksofonist på kort varsel.

Hva er prisen for en saksofonist?

Hver saksofonist vil sette sine egne priser og det varierer, men starter ofte på 6000 kr + reiseutgifter.

En sax- og DJ-kombinasjon koster mer, så det er verdt å kontakte musikeren og be om både solo- og kombinasjonspriser.

Må jeg betale reisegebyr?

Selv om du vil hyre en saksofonist i nærheten av deg, er sjansen stor for at du fortsatt må medregne reisekostnader for musikeren. De fleste profesjonelle musikere krever å få dekket kostnader for reise utenfor egen by/tettsted.

Hvordan håndterer jeg kontrakter og betaling?

Den enkleste måten å håndtere kontrakter og betaling på er å bestille gjennom bookd.no. Bestillingsprosessen vår er enkel. Når du har bekreftet en bestilling med din valgte saksofonist, håndteres kontrakter og betalinger smertefritt og uanstrengt gjennom betalingssystemet vårt.

Share this post
Morten Asbjørnsen

Similar articles